Виховний захід “ЇЇ величність – МОВА” у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”

       Міжнародний день рідної мови відзначають щороку 21 лютого, з 2000 року. Про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила у 1999 році в Парижі.

        Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та     взаємоповаги.

          Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш як 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менш як 100 осіб, не задокументовані.

         Щороку питання рідної мови залишається актуальним для багатьох народів та малих етнічних груп. Недарма кажуть: Якою мовою думаєш і мрієш, така мова є тобі рідною та Скільки ти знаєш мов, стільки ти разів людина! 

        Українська поетеса Ліна Костенко влучно відмітила,що нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову. Всяка мова бідніє від того, що нею не користуються на державному рівні й не спілкуються у побуті. Тому, аби примножити й зберегти рідну мову, нею треба спілкуватися починаючи від колискових і завершувати виступами з високих трибун.

      В нашому навчальному закладі 21 лютого  проводився виховний захід до  Міжнародного дня рідної мова «ЇЇ Величність – Мова».

Метою заходу було розширити знання учнів про  багатство мов, формувати розуміння того, що  мова – скарб кожного народу; розвивати комунікативну компетентність учнів; виховувати у підростаючих громадян України любов до рідної мови як неоціненного спадку свого народу, толерантність і повагу до мов та національної самобутності інших народів, почуття патріотизму громадян Української держави.

      На заході  було показано відеоматеріали про мову,звучали поезії, пісні. Присутні познайомилися з виставкою, яка була присвячена рідній мові.

   Активними учасниками були: Котюк Д., Пастухова А.,  Бойченко М., Скульська А. Переконливо і ніжно прозвучала поезія Рибки І. «Душа України» у виконанні Бермес Д.

        Рідною мовою варто думати та мріяти, дивуватись і любити. Недарма ж учені довели, що наша генетична пам’ять тісно пов’язана із мовою, яка може прокинутись у генах навіть через кілька поколінь.