Всеукраїнський диктант національної єдності у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 “Про День української писемності та мови” на підтримку “ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства”.

За православним календарем у цей день вшановують пам’ять преподобного Нестора-літописця. Він був письменником, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Традиційно до свята проводиться радіодиктант національної єдності, який проходить на Українському радіо. Таку акцію започаткували 2000 року.  Всі охочі з різних країн світу можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Цього року текст « Слідом за пам’яттю» прочитав український письменник Юрій Андрухович.

 Щорічно активними учасниками мовного флешмоб стають всі поціновувачі рідного слова ДНЗ « Браїлівський професійний ліцей». Ми сприйняли ХХІ  радіодиктант ,як акцію, що гуртує навколо себе в прямому ефірі українців по всій планеті. Також цей захід – можливість згадати шкільні часи та поспілкуватись старшому та молодшому поколінню.

Також в цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика — конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників збільшується.

Ліцеїсти нашого навчального закладу теж будуть активними учасниками цього цікавого конкурсу. Хай щастить нашим юним талантам!