Вшанування пам’яті жертв геноциду Кримськотатарського народу у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”

  Відповідно до Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою» від 17.04.2014 року щороку в Україні вшановують пам’ять жертв геноциду Кримськотатарського народу.

   В ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей», відповідно до листа Вінницького державного центру естетичного виховання учнів ПТНЗ №02-07/58 від 06.05.2020 р., наказу по ліцеї №63-О від 12.05.2020 року, з метою сприяння збереження пам´яті про трагічні сторінки історії Кримськотатарського народу та людей, що постраждали від депортації, формування в здобувачів освіти світоглядних розумінь щодо трагедії, яка сталася, виховання поваги до представників інших національностей,  було дистанційно організовано та проведено ряд заходів.

   Так, викладач історії Бомк Майя Анатоліївна підготувала тематичну презентацію «Україна пам’ятає»

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ

18 травня 2020 року класні керівники провели онлайн-уроки на тему “Боротьба за повернення на Батьківщину”

Бібліотекар Колос Любов Анатоліївна створила книжково-ілюстративну виставку  на тему «Депортація кримських татар: позбавлені Батьківщини»

Також, у бібліотеці сформовано інформ-дайджест  «Трагедія незнищенного народу» для кращого розуміння тих подій, які привели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.

Бібліотечний інформ-дайджест

     Соціальний педагог Кучер Юлія Володимирівна підготувала добірку тематичних вілеофільмів:

  • Фільм « Хайтарма» (http:// moviestape. net/ ukrainian/ 6188 – khaytarma. html)
  • Фільм  «Кримські татари: «Крим  –  наш!» героями якої стали  свідки депортації, а також політв’язні Мустафа Джемілєв і Зеврі Куртбедінов.
  • Фільм «Крим нескорений»про життя жителів Криму , які брали участь в акціях протесту проти російського вторгнення на територію півострова. 
  • Кінострічка «Межа очікування», яка розкриває подробиці життя двох родин з Криму та Луцька, які постраждали внаслідок депортації.
  • “Чужа молитва” Сюжет: фільм розповідає історію кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час Другої світової війни двічі врятувала 88 єврейських дітей-сиріт: спочатку – від нацистів, видаючи дітей за кримських татар, а вдруге – від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у травні 1944 року, довівши, що ці діти є євреями.
  • “Додому”  Сюжет: Батько і син везуть на поховання в Крим сина і брата, який загинув під час українсько-російської війни.
  • « 1944»  Документальний фільм, в якому розповідається про трагедію кримських татар з  окремих  історій   родин, які були жертвами даного державного злочину.

Україна пам´ятає!!!