Загальноліцейний захід “Хліб -всьому голова”

26 листопада у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей” відбувся загальноліцейний захід «Хліб всьому голова». Його метою було познайомити учнів з історією вирощування хліба, з народними традиціями, пов’язаними з хлібом,  виховувати  повагу до хліба, навчити цінувати  працю хлібороба та шанобливо ставитися до національної святині.  В цей день зібралися, щоб вшанувати його величність – ХЛІБ.

     Ведучі свята Бермес Дар’я (гр. 4), Калюжко Валентин  (гр 5)  створили відповідну атмосферу, розповіли, що хліб здавна вважався символом святості, символом радості, щастя, здоров’я та багатства. Тому одним із семи прохань молитви «Отче наш», які людина адресує Богу є «Хліб наш насущий дай нам сьогодні». З цього і розпочалося свято. Цікавою  була відеорозповідь про історію вирощування  хліба (створено учнями ліею), згадали,  як тяжко дістався хліб насущий у давнину…

А я стою, похилившись

Думаю, гадаю

Як то тяжко той насущий

Люди добувають…

Т.Г. Шевченко

Традиційно в  гості завітав  священник Діонісій. Він сказав: «Хліб – це не тільки те, що ми бачимо у матеріальній сутності. Хліб – це душа нашого народу» . Також, розповів про значення хліба при християнському богослужінні.

Учні Лиса Марія (гр 4), Пастухова Каріна (гр  14), Залевська Діана (гр. 4), Бомк Вероніка (гр.4) проникливо та з душою розповіли вірші про хліб, про хліборобську працю. Згадали присутні таку трагічну сторінку історії, як Голодомор 1932-1933 рр.,  розповіли яким був хліб у ті страшні роки. Вшанували жертв цього лихоліття хвилиною мовчання.

Учні ділилися знаннями про свята, звичаї та традиції, пов’язані з хлібом. Пісні про хліб виконували: Бойченко Марія, Фомцова Надія, Мовчан Тетяна (14 гр.), Деркач Ірина, Лісовецька Марія (4 гр.)

      Про диво – короваї,  якими славиться вся Україна,  про традиції та секрети випікання короваю розповіла викладач українознавства Бомк Майя Анатоліївна.  

   Не обійшлось і  без веселої хвилини,  сценка «Сватання на Гончарівці» відобразила  українські традиції сватання, та місце хліба у них (Козлова Марія, Адамчук Аліна, Бомк Вероніка, Гижицька Валерія(7 гр.),Дишлюк Артем (9 гр.), Шевчик Андрій(15гр.). Також  на святі  звучали народні  прислів’я, приказки про хліб.

Завершив захід виступ в.о. директора Сопуна А.А., який подякував учням за свято, побажав всім присутнім берегти хліб і шанобливо ставитися до праці трудівників поля.

       І на кінець свята всіх пригощали своїми виробами  учні з професії  “Кухар; Кондитер”. Всі учасники і гості  із задоволенням пригостилися смачною випічкою та виробами.

Організатори свята  викладачі спецдисциплін Ковтун Л.А. та Ярошевич З.М.