Хліб- всьому голова

21 листопада у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”відбувся ліцейний захід «Хліб всьому голова». Його метою було познайомити учнів з історією вирощування хліба, з народними традиціями, пов’язаними з хлібом,  виховувати в підлітках  повагу до хліба, навчити цінувати  працю хлібороба та шанобливо ставитися до національної святині. Організатори свята класні керівники, викладачі спецдисциплін Ковтун Л.А. та Ярошевич З.М.

     Серед учасників свята Котюк  Дар’я (гр. 14), Федоров Олександр  (гр 8), Пастухова Аня (гр 14), Пастухова Карина (гр  14), Фарафонова Валентина  ( гр. 4), Мовчан Тетяна (гр.  14), Бондар Алла (гр.  4), Лесь Валентина (гр. 7), Рудик Вікторія (гр.7)  Стефурак Олена (гр. 4), Лалак Ольга (гр. 4), Тхір Наталя (гр. 4), Козуб Анастасія (гр.6), Коваль Марія ( гр 8), Миронюк Христина (гр 8).

      Хліб здавна вважався символом святості, символом радості, щастя, здоров’я та багатства. Тому одним із семи прохань молитви «Отче наш», які людина адресує Богу є «Хліб наш насущий дай нам сьогодні». З цього і розпочалося свято. Цікавою  була відеорозповідь про особливий вид хліба –  просфору богослужбовий, літургійний хліб.

        Згадали,  як тяжко дістався хліб насущий у давнину…

А я стою, похилившись

Думаю, гадаю

Як то тяжко той насущий

Люди добувають…

Т.Г. Шевченко

     Немала дорога від зернин розсипчастих до буханки хліба золотого. Про це розповідає учениця гр.№14 Пастухова Ганна.

Ось він-хлібчик духовитий

З хрустом кірочки смачний …

І на стіл у кожний дім

Завіти з’явився він.

       Та хліб не завжди був такий смачний і буденний, є таке страшне слово – голод. Людина,  яка прежила його, із жахом чує це слово. Страшний голодомор в Україні 1933 року, роки Великої Вітчизняної війни, блокада Ленінграду. Шматок хліба коштував, як саме життя. Кожний присутній у залі ніби відчув це на собі, а в очах з’явились сльози, коли Пастухова Каріна (учениця групи № 14) виконувала твір « Ти кажеш не було голодомору?».

        Усіх загиблих жертв голодомору та воїнів в АТО вшановували хвилиною мовчання. В знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів людей прозвучало прохання 25.11.17  0 16-00 год запалити кожному свічку памяті, поставити  її на підвіконня.

      Про диво-короваї, якими славиться вся Україна,  про традиції та секрети випікання розповіла викладач українознавства Бомк Майя Анатоліївна.  Жнива на Україні,  обряди відображено постановкою театром тіней  (група 4)  під вірш Т.Г.Шевченка “Сон”         Під час жнив обов’язково робили  дідуха. До уваги глядачів  було предсталено майстер-клас  у виконанні бібліотекаря Колос Любов Анатоліївни. Пряму трансляцію майстер – класу на великий екран забезпечувала учениця 8 групи Миронюк Христина.

       Не обійшлось і  без веселої хвилини,  сценка «Дід і баба» про українські страви “з борошенця”. Веселі пісні,  загадки із залом про зерно, вареники, бублики, млинці запамятались всім присутнім у виконанні викладача історії Уксти Володимира Юрійовича та учениці 8 групи Коваль Марії. А далі до уваги глядачів  продемонстровано майстер-клас обрядовий калач від гр. №4  “Кухар; Кондитер”  ученицями  Бургарт Катериною  та Падецькою  Ганною.

        Не обійшлось на святі  і без народних прислів’їв, приказок про хліб.  А під  веселий танок «Орися» всі присутні у залі аплодувати. І на кінець свята всіх пригощали своїми виробами  учні з професії  “Кухар; Кондитер”.