ТИЖДЕНЬ ІНФОРМАТИКИ в рамках місячника кібербезпеки

В рамках  щорічного  проведення предметних  та професійних тижнів в ліцеї, особливістю цьогорічного тижня інформатики є те, що проведення  співпало із  місячником кібербезпеки в Україні. Тому багато заходів перегукувалося із темою безпеки у кіберпросторі.

З 25 по 29 жовтня у нашому ліцеї  викладачами інформатики та інформаційних технологій Ковтун Л.А. та  Похолюк І.Л. було проведено тиждень інформатики.

Протягом  тижня працювала виставка інформаційних публікацій – робіт учнів, присвячена  темі безпеки у кіберпросторі, підготовлена бібліотекарем Колос Л.А., викладачем Ковтун Л.А. Серед   робіт були теми:  «Безпека в Інтернет: що потрібно знати», «Раби матриці», «Мобіломанія», «Штучний інтелект», «Твоє майбутнє -3D», «Розумний будинок» та інші, які зацікавили учнів та педагогів.

Розпочався тиждень із лекторія  «Безпека в Інтернет», який провела викладач Ковтун Л.А. , розглянули переваги використання интернета. В ході спілкування особлива увага була приділена небезпекам в інтернеті, інтернет-шахрайству, нехтування якими може призвести не просто до втрати спокою, але й істотних грошових коштів. Кожен, хто працює з мережею,  повинен сьогодні знати потенційні джерела небезпеки та вміти захищати себе й своїх близьких і друзів.  

Цікаво проходив  конкурс  «Намалюй безпечний кіберпростір» з використанням графічних програм, в якому  прийняли участь 22 учні різних груп. Переможцями творчого конкурсу стали учні групи №14ТЕ Лавренчук Юрій , Журбелюк Юрій.

Викладачем Похолюк І.Л. було проведено «Інформатичний батл». В ході якого здобувачі освіти продемонстрували свої знання з історії розвитку інформатики як науки, складових комп’ютера, комп’ютерних програм тощо.   

            Серед 23 учасників перемогу здобула учениця третього курсу групи 33-К Ковальчук Анастасія, яка дала найбільше правильних відповідей на питання.
         Впродовж тижня на перервах проводились інформаційна хвилинка «Медіаграмотність та освіта». Учні мали змогу перевірити свої знання за допомогою сервіса «МедіаДрайвер» — мультимедійного онлайн-посібника, який містить не лише текстову інформацію про різні типи медіа, але й чимало інфографіки, відео та мультики, також присутній ігровий елемент у вигляді тестів.

        Викладачем Ковтун Л.А було проведено турнір комп’ютерних талантів «Золотий файл» із  учнями першого курсу груп  11Е та 13К. Учні взяли активну участь у змаганні, продемонстрували свої знання та вміння, які вони здобули на уроках інформатики. Серед учнів групи 11Е перемогу виборола команда «Піксель» капітан Васильченко Любомир. Серед учнів групи 13К перемогла команда «Позитив» капітан Стоян Анастасія.

Особливою була атмосфера на учнівській конференції з теми «Життя у мережі». Зі вступним словом виступила викладач Ковтун Л.А., яка розповіла про дослідження популярності соціальних мереж серед учасників навчального процесу, порівняла із попередніми роками та зробила висновок, що з кожним роком користування соціальними мережами зростає. Акцентувала увагу на тому, що потрібно «фільтрувати» інформацію та критично мислити у світі кіберпростору. Крім того, учні групи 22-К підготували змістовні та актуальні доповіді, а саме: Хижук Микола розповів про штучний інтелект, а Попівнюк Марина про 3D технології, які були цікаві як учням, так і педагогам. Учасники обговорили актуальні питання користування соціальними мережами.

Викладачем  Похолюк І.Л. було проведено конкурс «Пазли онлайн», в рамках якого учні на швидкість складали пазл онлайн, в якому необхідно було скласти грошову купюру.  В конкурсі взяли участь 30 здобувачів освіти. Переможцем конкурсу став учень першого курсу групи 11-Е Конєшов Денис, який виконав завдання за 1 хвилину та 1 секунду. Друге місце посів учень групи 14-ТЕ Тичинський Вадим з результатом 1 хвилина 12 секунд, третє місце – учениця групи 21-Е Пудрик Анастасія з результатом 1 хвилина 19 секунд.

Учнями групи 22К створено інформаційний буклет «Чому медіаграмотність важлива», який розповсюдили серед учнівського та педагогічного колективу. І фінальним акордом у проведенні тижня було реєстрація у конкурсі «Кіберніндзя». Виявили бажання представити свої роботи Разеватов Юрій та Вінтула Артем, учні  групи 12С.

Здобувачі освіти, які проживають в гуртожитку, щоденно мали змогу переглядати  цікаві художні та документальні фільми з теми розвитку інформаційних технологій та кібербезпеки у позаурочний час.
        Кожен з учасників предметного тижня знайшов собі заняття до душі. Загалом в проведенні тижня інформатики взяли участь майже всі учні ліцею. Активних учасників та переможців конкурсів нагороджено грамотами на загальноліцейній лінійці.