Святкування Міжнародного дня студента у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”

Юнацькі роки – найщасливіші в житті кожної людини. В них визріває перше кохання, поглиблюється пізнання світу, відбувається становлення особистості та обирається подальший шлях.

      З ліцейної лави починається довга й наполеглива дорога пошуків, стверджень і досягнень у науці, мистецтві, культурі. Так, День студента в наші дні — це веселе і безтурботне свято, і не всі знають, що історія його виникнення аж ніяк не радісна, адже передували цьому трагічні події. Весь світ зобов’язаний Європі створенням Міжнародного дня студента, який має легендарну історію.

     Усе почалося з розгону поліцією і підрозділами СС мирної демонстрації з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки 28 жовтня 1939 року в Празі, під час якого був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал. 11 листопада він помер. Його похорон, який проходив 15листопада, перетворився у протест проти окупації, у якому взяли участь тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади «на три роки», хоча насправді вони відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів підлягало конфіскації. 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників  студентських організацій було страчено в празьких в’язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен. В гуртожитки вривалися солдати, чинили над студентами побиття, потім вивозили їх на околиці Праги, де насилля продовжилося, студентів змушували падати, а німці чоботами наступали їм на шиї. На вулиці був мороз, а деякі студенти були в піжамах. Гуртожитки з іноземцями і жінками насилля не зачепило.

      На своїх зборах 1941 року в  Лондоні  Міжнародна Рада Студентів  прийняла  заяву, у якій день 17 листопада в пам’ять про події в Чехії було оголошено  Міжнародним днем студентів. Відтоді  міжнародне  студентство  просуває  ідею  визнання 17 листопада  міжнародним  днем  студентів  на рівні ООН.

    В наші дні День Студента позиціонується не як траурний день пам’яті, а як свято молодості, жаги до життя та великих звершень. Адже саме студентство в усі часи в усіх країнах було активною, подекуди радикальною, рушійною силою, яка могла змінювати державний лад та чинити революцію.

    День студента – атмосфера та настрій, коли кожен розуміє, що він молодий і що життя треба прожити щасливо.

    Звісно, це свято не пройшло повз наш ліцей.  На виконання  Плану обласних масових заходів для учнів ЗП(ПТ)О, Плану виховної роботи ліцею на 2021-2022 навчальний рік  та для участі учнів ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей» у Обласному конкурсі патріотичної пісні і танцю «Ми – діти твої, Україно!», 28 жовтня в актовій залі ліцею пройшло урочисте святкування Міжнародного дня студента.

   Особливо радо вітали першокурсників, які нещодавно стали  частиною великої і дружної   ліцейної  сім’ї. Вони вишикувались для  зачитання та проголошення клятви першокурсника  та отримали від здобувачів освіти третього курсу символічний  ключ знань.

    Лісовецька Марія, Деркач Ірина, Ніколайчук Наталія, Полупан Максим, Дуднік Вероніка, Стоян  Анастасія, Стратійчук Катерина вітали учасників свята піснями. Крук Олександр та  Веденко Давид  підготували  жартівливе  привітання,  Очеретний Максим прочитав гумореску  «Бідний студент»

    День студента – це свято, яке не знає національностей і віку, це свято, коли на всій нашій неосяжній планеті у цей день святкують і веселяться представники одного соціального класу, окрема категорія людства – «студенти»!