У ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей” вшанували воїнів-інтернаціоналістів

Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці з дня виводу військ з Афганістану у ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей»  біля пам’ятного знаку колишнім випускникам воїнам-афганцям відбувся мітинг-реквієм.

  Метою цього заходу було розширити знання учнів про події афганської війни, виховувати повагу та шану до воїнів-інтернаціоналістів та матерів, сини яких загинули в Афганістані, формувати в учнів почуття патріотизму.

Звертаючись до присутніх з промовою, в.о. директора ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей» Сопун Анатолій Анатолійович засвідчив безмежну шану і глибоку повагу усім мужнім і героїчним співвітчизникам, яким довелося нести нелегку військову службу в гарячих точках світу. Наголосив, що пройшовши через справжнє пекло війни, “афганці” не стали осторонь і тоді, коли 5 років тому війна прийшла на нашу землю, вони одними із перших піднялися на захист України та із зброєю в руках захищають суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

Також виступив викладач історії Укста Володимир Юрійович, який розповів про ті страшні події: «Мені щорічно задають риторичне запитання: «Чи варто згадувати про афганську війну?»

  Відповідаю спокійно, впевнено: «Ніколи не треба її забувати,  хоча б тому, що викладачі, майстри виробничого навчання, учні нашого закладу ніколи не зітруть зі своєї пам’яті наших колишніх учнів Лавренчука О.І., Подвласова Ф.В., Сімончука А.М., Огородніка М.Г., Добжанського Ю.П., які смертю хоробрих полягли на далеких від їхніх домівок горах Афганістану. 

  Річницю відзначення виводу  військ СРСР з території Афганістану перетворити в традицію нас заставило саме життя. Адже колишні учні-афганці писали листи нині покійному викладачеві математики Сичику Андрію Панасовичу, який незабаром стає ініціатором створення відеофільму про героїв-афганців. Заступник директора по виховній роботі Перепечай Володимир Олександрович підтримав пропозицію живих героїв «афгану» – випускників нашого навчального закладу про створення скверика з пам’ятним обеліском, під яким мають бути захоронені капсули із землею, взятою із могил героїв-афганців. Всі задуми було втілено в життя».

      Учасники мітингу-реквієму хвилиною мовчання пом’янули воїнів-випускників ліцею, які загинули на чужих землях, виконуючи свій інтернаціональний обов’язок. Присутні також поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам-інтернаціоналістам.

      Серед колишніх випускників – афганець Луньов Олександр Петрович, сьогодні працює майстром виробничого навчання. Він є живим прикладом справжнього воїна-патріота для молодого покоління.