Ярмарок професій у ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей» – перший крок у професійне майбутнє

Проблема  вибору стоїть перед кожною людиною в житті. Особливо важливим питання вибору є для молоді, а одним із головних з них – вибір майбутньої професії. Саме тому 18 грудня в стінах Державного навчального закладу «Браїлівський професійний ліцей»  спільно із Жмеринського районного центру зайнятості для старшокласників шкіл нашого району було проведено профорієнтаційний захід «Ярмарок професій».​

Метою заходу було допомогти учням закладів загальної середньої освіти свідомо обрати майбутній фах, навчитися орієнтуватися у світі професій, надати інформацію про особливості й переваги актуальних  робітничих професій, яких навчає  ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей», сприяти тому, щоб уже сьогодні майбутні випускники грамотно будували своє професійне майбутнє і обрали саме наш навчальний заклад.

Відкрив захід  в.о. директора Сопун Анатолій Анатолійович та сказав, що сьогодні є пріоритетним в освіті  професійно-технічна підготовка кваліфікованих робітничих кадрів, так як на ринку праці недостатньо фахівців робітничих професій. Тому держава звертає особливу увагу та підтримує заклади ЗП(ПТ)О. Звернув увагу, що метою педагогічного колективу ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей»  є розвиток здібностей кожного учня, щоб змогли стати справжніми професіоналами та знайшли свою справу до душі.

Директор Жмеринської міськрайонної філії Вінницького обласного центру зайнятості Тетяна Когут звернулася до учнів шкіл, щоб придивлялись та обирали саме Державний навчальний заклад, тому що тут дійсно навчають професій, які потрібні на ринку праці. Побажала майбутнім випускникам не помилитися з правильним вибором професії, знайти своє покликання, отримати достойну професію та максимум користі від цього свята.

У таких заходах обов’язково беруть участь учні ліцею, які знайомлять школярів із професіями нашого закладу. Так, цікавими були такі майстер-класи:

  • «Автотренажер з практичного водіння» (професія «Водій автотранспортних засобів) проводив навчання Кисіль Ярослав;
  • «Відновлення старих фотографій у графічному редакторі» (професія «Оператор комп’ютерного набору») – Чорномаз Олена;
  • «Оздоблення пряників» (професія «Кондитер») навчали Котюк Дар’я та Вернигора Валентина;
  • «Приготування та оздоблення торта «Святковий» – Бондаренко Валерія;
  • «Мистецтву карвінгу» навчала Карпенко Наталя (професія «Кухар»)

На виставці «Вироби з різних видів тіста» знайомили Пелипенко Богдан та Кузьменко Анастасія (професія «Кондитер»).

Особливу цікавість у присутніх виклали експонати «Наливатор», та «Монтаж міжповерхового освітлення», зроблені учнями і педагогами ліцею, які представляли професію «Слюсар-електромонтажник». Роботу пристроїв демонстрували учні Калюжко Валентин та Мацьков Василь, вони показали як можна використати професійні знання  у звичайному житті.

Також свої роботи та напрацювання показали гуртківці у виставці декоративно – ужиткового мистецтва «Знай і люби свій рідний край», а саме:

художнє різьблення по дереву, витинання,  народна лялька,  м’яка іграшка, бісероплетіння,  аплікація бісером,  паперова пластика, вироби з природних матеріалів та роботи з образотворчого мистецтва у стилі живопис та спрей – арт.

     Старшокласники шкіл з цікавістю підходили до презентаційних столів, спілкувались, задавали питання, фотографувались.

     Також для зацікавлення підлітків у навчанні  учні ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей»  підготували власні виступи художньої самодіяльності, якими представляли свої  професії. А для найвибагливіших продемонстрували  фільм власного виробництва про професії  ліцею та їх значимість у суспільстві.

А для гарного настрою та зацікавленості школярів, між виступами для присутніх співали: Ірина Деркач, Марія Лісовецька, Марія Бойченко та Михайлов  Владислав , Анастасія Настенко.

Розрядити свято авторським та професійним гумором взялася ліцейна команда КВК «Кардан» у складі: Пастухової Каріни, Мовчан Тетяни, Бермес Дар’ї, Світніцького Руслана, Пастухова Назара, Михайлова Владислава, Собко Сергія, Веденко Давида. 

Завершили ярмарок виступом дуету педагогів ліцею Оксани Пастухової та Олександра Луньова, під час виступу яких на сцену вийшли та підтанцьовували усі учасники заходу.

Профорієнтаційний захід хоча і був інформаційним, пройшов  у невимушеній, приємній обстановці. Це звичайно закарбується в пам’яті всіх учасників, а отже і допоможе молоді зробити свій ПРАВИЛЬНИЙ усвідомлений вибір щодо подальшого навчання та здобуття професії або спеціальності.