Еколого-краєзнавчий похід до скелі П.І.Чайковського

Вже кілька років традиційно у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей” організовуються еколого-краєзнавчі експедиції. Так, 24 вересня 2019 року відбувся екологічний похід узбережжям р.Рів до скелі П.І.Чайковського в рамках Всеукраїнського тижня фізичної культури та спорту.

Метою даного заходу було екологічне виховання підлітків, формування дбайливого ставлення до природи, практичне закріплення навичок надання першої медичної допомоги , орієнтування на місцевості, правил поведінки у лісі, розвивати потребу в спілкуванні з природою, виховувати любов до природи рідного краю.

Учасників походу глибоко вразив екологічний стан річки та довкілля. Пройти повз цієї проблеми учасники експедиції не змогли, тому взялися збирати сміття у мішки, розуміючи що причиною такого стану є саме людина.

Під час коротких перерв викладачі організовували цікаві конкурси по орієнтуванні на місцевості, де підлітки показали вміння користуватись компасом, обговорювали плани дій у випадку, коли заблукали. Особливо пізнавальним був конкурс на знання біографії відомого композитора П.І. Чайковського. Учні пояснили його духовний зв’язок з нашою місцевістю, розповіли про 13-річне листування з поміщицею Надією Філаретіївною фон Мекк, про її любов до музики, яку створив геніальний композитор.

         Особливо цікавими були змагання команд під час конкурсу “Печена картопля”. Дегустацію проводили всі разом і виявили своїх фаворитів.

        Після кулінарного конкурсу підлітки продемонстрували свої навички надання першої домедичної допомоги в надзвичайній ситуації. В ході цього майстер класа медична сестра пояснювала кожен крок і всі учасники застосовували свої вміння практично. Особливу увагу звернули на використання підручних засобів при переломах на відпочинку, дії при опіках і утопленні, проведення непрямого масажу серця і штучної вентиляції легень, транспортування людини.

Зморені та щасливі учасники експедиції з повернулися до навчального закладу. Кожен з учасників відкрив Браїлів із нової для себе сторони, та висловили побажання, щоб такі заходи проходили частіше.