Проведення Всеукраїнського тижня права у ДНЗ “Браїлівський професійний ліцей”

       У ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей» вже  утвердилась своєрідна  традиція проведення Всеукраїнського тижня права  у грудні місяці навчального року,  у рамках загальнонаціонального  правопросвітницького проекту «Я маю право», який реалізується Міністерством юстиції України (pravo.minjust.gov.ua).

         З метою покращення особистісного підходу до знань учнів під час проведення інформаційних годин було виготовлено та роздано інформаційні буклети «Як протидіяти домашньому насильству?», «Зупинимо боулінг разом» і т.д.

        З метою підвищення юридичної грамотності та формування правової культури   було проведено бесіду з учнями, які проживають в гуртожитку на тему «Мої права та обов’язки». Також  показано відеофільми на правову тематику «Права споживачів». Учні гуртожитку мали змогу поспілкуватися з викладачами  Бомк М.А. та Уксти В.Ю. відносно тематики відеофільмів

         Особливо емоційно учні сприйняли інтелектуальну гру «Дебати». Тема гри  «Робота за кордоном».  Активну участь у грі взяли команди «Ствердження»  учні 11 групи та команди «Заперечення»  учні  8 групи. Кращими спікерами команди «Ствердження» стали Волошин Сергій та Щукіна Анастасія (11 група). Вміло та доступно аргументував свою думку Михайлов Владислав з команди «Ствердження».

      Кращим спікером команди «Заперечення» стала учениця 8 групи Миронюк Христина. Досить виваженими були аргументи спікерів команди «Заперечення» Трет’якова Артема та Федорова Олександра, але на думку журі у команди «Заперечення» виявилось недостатньо фактів переваги роботи в Україні. Тому перемога була за командою  «Ствердження».

        Під час проведення тижня права  учні ліцею з великою цікавістю приймали участь у правознавчому конкурсі «Найкращий правознавець».

          Учасники продемонстрували свою ерудованість та проявили кмітливість. Найкращими були  такі учні: Світницький Руслан, Волошин Сергій, Михайлов Владислав (11 група); Чопа Михайло, Тарковський Юрій (13 група), Благой Артур, Коваль Володимир (5 група), Лалак Ольга, Стефурак Олена, Шклярук Тетяна, Колоцінська Каріна (4 група), Трет’яков Артем (8 група), Баланюк Андрій (9 група).

      До Дня прийняття Декларації прав людей, який щорічно відмічається 10 грудня, класні керівники провели виховні години на тему «Права людей – важливе досягнення людства». Також відбулася виставка газет «Права та обов’язки», яку підготували учні всіх навчальних груп під керівництвом класних керівників.

      Під час проведення тижня права особлива цікавість учнів була зосереджена до виставці літератури на правову тематику, яку підготувала бібліотекар ліцею Колос Л.А.

     Традиційно закінчився тиждень права зустріччю з працівниками правоохоронних органів та прокуратури. Цікавими виявилися дані про правопорушення жителів смт Браїлів та с. Сьомаки дільничного міліціонера Півторака Олександра Петровича, а капітан міліції старший дільничий Максімішен Андрій Михайлович рекомендував свої  бачення як уникнути порушень закону. Особливо цікавим був діалог з присутніми прокурора Жмеринського району Остапенко Мар’яни Василівни, яка акцентувала увагу на протидію булінгу в навчальному закладі. Під час діалогу учням було дано відповіді більш як на 100 запитань, які подавались в усній та письмовій формі.