Учнівське самоврядування

     Учнівське самоврядування – визначається як самостійна громадська діяльність учнів із реалізації функції управління ДНЗ,  яка визначається ними і здійснюється у відповідності до мети  та завдань, що стоять перед учнівським колективом.

     Ліцей – це модуль майбутнього суспільства. Основи громадського становлення та демократії закладаються з студентських років, і самоврядування допомагають учням організовувати власне життя своїх товаришів.

    Головною умовою розвитку самоврядування стає наявність педагогів, які хочуть і вміють співпрацювати з учнями.

     Саме від педагогів залежить, чи зможуть вони довіряти учням самостійно вирішувати більшість питань їхнього колективного життя, чи зуміє переконати їх в тому, що, крім них, ці обов’язки  ніхто не зможе виконати. Тільки тоді самоврядування стане потребою колективу. Учнівському самоврядуванні притаманна раціональна внутрішня організаційність, що виявляється у загальній захопленості справою.

    Учнівське самоврядування здійснює свою діяльність у співпраці з адміністрацією та колективом вчителів,а також з батьківським комітетом. Слід зауважити, що основною метою роботи нашого учнівського самоврядування є згуртування учнівської молоді на корисні, добрі справи, виховувати в собі кращі риси громадянина України захищати їх справи, інтереси, робити життя насиченим та цікавим.

     Основними нашими функціями є:

  • Організаторська – самостійно керує свою суспільно-корисною діяльністю.
  • Виховна – стає носієм моральних переконань.
  • Стримуюча – сприяє формуванню морально-цілісних стимулів усіх суспільно корисних справ.

    Основні наші заповіді в діяльності  учнівського самоврядування:

  • Робити добро!
  • Любити своїх близьких!
  • Допомагати іншим людям!
  • Не лінись і не шукай виправдання своїм недолікам!
  • Знайди свою мету в житті!
  • Пізнай світ і себе!
  • Внось у своє життя новизну!

     На засіданнях учнівського самоврядування завжди присутні усі старости груп (які є лідерами учнівських груп). Основною нашою метою є виховати у учнів активну  життєву позицію. Наша суть – вироблення в учнів певних якостей.

  • Відповідальність за доручену справу, за колектив (групу), за все, що, відбувається навколо;
  • Принциповість – уміння критикувати, належним чином сприймати критику, давати об’єктивну оцінку своїм вчинкам оточуючих;
  • Самостійність;
  • Готовність, залежно від конкретних умов знаходити правильне рішення; долати труднощі;
  • Вміння виявити ініціативу, вносити в будь-яку справу свої зусилля, думки, пропозиції.

    Саме тому наш учнівський колектив сильний і організований, з чіткою системою самоврядування і відвовідальності перед суспільством за своє навчання та свої вчинки.

В січні 2018 року  голова учнівського самоврядування ДНЗ «Браїлівський професійний ліцей» Каспрова Анастасія Андріївна та її заступник – Мовчан Тетяна Валеріївна побували на конференції «Розвиток  молодіжних центрів: підсумки та дороговкази», яка відбувалася в приміщенні МЦ «KVADRAT».

     Почесними гостями на заході були  Голова Вінницької обласної державної адміністрації – Валерій Коровій, Заступник міністра молоді та спорту – Олександр Ярема, заступниця міського голови – Галина Якубович, менеджер програм УВКБООН – Віра Шелест. Під час офіційної частини заходу було  розглянуто план реконструкції обласного молодіжного центру. Присутні могли ознайомитись з майбутнім інтер’єром, запропонованим до здійснення. Після відбулося вручення подяк найактивнішим лобістами створення МЦ. Також було заслухано  доповідь щодо використання бюджетних коштів на молодіжний сектор.

В рамках конференції Перший заступник СРВ мав змогу отримати офіційний коментар від заступника міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, щодо загальних проблем студентства.

Метою конференції було заохотити студентів до співпраці з молодіжним центром «КVADRAT», можливість втілювати свої ідеї в реальне життя, шляхом відкриття власної справи.

Присутні проявили жвавий інтерес до такої можливості, яку надали організатори учнівській молоді.