«Вони загинули за Україну” (вшанування пам’яті юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року).

29 січня 2018 року відбувся мітинг – реквієм  до 100-річчя   пам’яті  юнаків , які героїчно загинули у бою під Крутами. Метою заходу було формування  в учнів  почуття  патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого, інтерес до літератури про бій під Крутами; розвивати мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни, на прикладі подвигу однолітків; прищеплювати  любов і повагу до історичних надбань українського народу, інтерес до минулого;  виховувати почуття національної гідності,  гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до історії власного народу.

Учні – ведучі Заєць Дмитро (гр.13) та Котюк Дар’я(гр.14)  довели інформацію про ті страшні події, які відбулися 100 років тому. Виступила викладач історії  Бомк Майя Анатоліївна: «Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Водночас радянське керівництво всіляко намагалося приховати обставини трагедії – після встановлення радянської влади подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років, а  інформація замовчувалась або перекручувалась – полеглих називали зрадниками».

Подвиг українських юнаків, які згинули під Крутами та героїв, які загинули в АТО  вшанували хвилиною мовчання.

Прозвучали вірші:  у виконанні Чубарко Аліни (група №6) «Під Крутами бій, під Крутами кров»;  Черешневої Катерини (група№6) «Молитва», Пастухової Ганни (група №14)  «Боже, бережи мою ти Україну».

Багатовікова  історія українського народу, насамперед літопис життя і смерті народу-великомученика, на долі якого було досить лиха… Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами.

         Людина має пам’ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову, культуру.

        В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це – символ нескореного духу нашої нації.

         Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.